Готвене на пара – какви са ползите?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Готвене на пара – какви са ползите?
1240
Източник: За Жената
Снимков материал: iStock
Готвене на пара – какви са ползите?

В днешно време все повече хора са отворени към здравословното хранене. За щастие, съвременната кухня предоставя различни възможности за здравословна храна, без да се налага компромис с вкуса.

Като един от най-популярните методи в тази насока се определя готвенето на пара.

Характерно за него е възможността да се запази естественият вкус на съставките, както и всички хранителни вещества, като витамини и минерали, в продуктите, като същевременно значително се ограничава употребата на големи количества мазнини.

За да се възползвате от тези предимства ще се нуждаете само от едно – висококачествен съд за готвене на пара. Вижте какво споделиха специалистите от Bergner за приготвянето на храната по този начин в следващите редове.

Какво представлява готвенето на пара?

Това е популярен метод за термична обработка на хранителни продукти, определян като здравословен. Храната се приготвя с помощта на гореща водна пара.

Специфичното тук е че продуктите не влизат в пряк контакт с водата и по този начин запазват своите хранителни свойства и естествени сокове, вместо да се разтварят във водата, както се получава при варенето.

За целта е необходимо храната да се приготвя в специални съдове, като тенджери с приставки за готвене на пара, електрически уреди с такова предназначение и други. Температурата на парата достига до 100°C, което е ключово предимство, защото по този начин се осигурява равномерно приготвяне на съставките.

Ползи от готвенето на пара

Сред основните ползи, с които се отличава този метод на термична обработка на хранителни продукти, се определят следните няколко:

1. Запазване на хранителните вещества в ястията

Витамините и минералите остават в храната, вместо да се разтворят във водата при варене или да се изгубят при друг тип термична обработка, като при пържене.

2. Минимално количество мазнина при готвене

При използването на минимални количества мазнина, ястията са по-нискокалорични и леки. Това е много важно за по-лесното им преработване и усвояване на полезните нутриенти от организма.

3. Запазва се естествения вкус на съставките при готвене

При този метод се съхраняват естествените аромати и вкусове на подправките, билките и всички други съставки.

Това са основните предимства, които правят този метод за приготвяне на ястия толкова популярен.

Какви храни може да приготвяте по този начин?

Чрез използването на специални съдове може да приготвяте различни хранителни групи, като протеини (риба, месо, яйца), въглехидрати (ориз, картофи, зърнени храни) и продукти, богати на фибри – плодове и зеленчуци.

Съществуват много полезни и лесни за приготвяне рецепти, които може да изпълнявате по този метод и да се наслаждавате на вкусни и здравословни ястия.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft