Готвенето у дома изглежда не е толкова здравословно колкото се смята. Колкото повече време отделят хората за приготвяне на ястия, толкова повече се влошава здравето им, установи американско изследване, цитирано от в.
Според учените е възможно полуфабрикатите да са станали по-здравословни. Изследователите от университета "Ръш" в Чикаго анализирали данни от 14 години, предоставени от над 2755 жени на 40, 50 и 60-годишна възраст. Те включвали информация за това колко време отделят за готвене и резултатите от ежегодните им прегледи за матоблитен синдром. Това е медицинският термин за състоянието, при което човек има три от петте рискови фактора, които увеличават опасността от сърдечно заболяване и инсулти.
Предупредителните знаци включват високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване. Жените, които прекарвали най-дълго време в готвене, били най-застрашени от метаболитен синдром. Също така, ако жената започнела да прекарва повече време в готвене, опасността да развие метаболитен синдром нараствала по-бързо от средното. За сметка на това дамите, които готвели по-малко с течение на времето, намалили опасността от здравословни проблеми. Ръководителят на изследването д-р Брад Апелханс смята, че може би трябва да се преосмисли политиката в областта на общественото здраве, според която готвенето у дома е "крайъгълен камък" в опитите за подобряване на здравето.