Не ме е срам да призная ако не знам нещо или не разбирам. Не ме е срам и да питам знаещи хора. По-лошото е, когато човек не знае нещо, но прави експерт от себе си!
Така че с рендето бях в същото положение. Готвя от много години, често използвам ренде, но не повече от 2 от страните му. И някак си не мислех за какво е останалото. Да, ами има.
Наскоро бях на гости при приятел, който работи като готвач. На чаша кафе видях, че той има почти същото ренде като моето, с много странни страни. Реших да разбера от него за какво са и той ми каза всичко.
Стандартното ренде.
Винаги използвах тази страна. Настъргани картофи, моркови, варени яйца и т.н. По принцип такава ренде може да смила повечето храни.
И също така, можете да настържете замразено масло върху него, така че да се разтопи по-бързо.
Следващата страна е фино ренде.
Той е по структура, като първия, но 2-3 пъти по-малък. Той е чудесен и за накълцване на храни, особено ако имате нужда от по-фина консистенция от първата опция.
Третата страна с продълговати дупки, никога досега не съм я използвал.
Оказва се, че не използвах тази страна напразно, тъй като това може да ви помогне при приготвянето на много ястия. Благодарение на него можете да нарежете всеки продукт на филийки с еднаква дебелина.
Например:
· Можете да накълцате на кръгове патладжан, тиквички, моркови и други зеленчуци за по-нататъшно печене;
· Можете да нарежете картофи за готвене на чипс;
· Или бързо нарязваме лука за лукови пръстени;
Рендето ми имаше друга страна с подобни дупки, по принцип, както ми обясни един приятел, той носи същата функция. Но върху него все още можете да нарежете красиви и равномерни филийки сирене.
Четвъртата страна изглежда като спукани мехурчета.
Най-трудната страна по отношение на измиването. Но има малък трик как лесно може да се измие. Вземаме стара четка за зъби, малко почистващ препарат и лесно измиваме остатъчните продукти.
И тази страна е полезна за:
· Настъргване на твърдо сирене;
· Настъргване на ядки;
· За канела;
- зеленчуци, които да направите на пюре
- цитрусови кори
Това ренде има и страна с малки правоъгълни отвори - тази страна на рендето е необходима за нарязване на зеленчуците на дълги ивици (корейски моркови), но трябва да ги държите вертикално
Ако статията ви е била полезна, споделете я в социалните мрежи и я харесайте.
Много благодаря!