Отровата на змия в оризовия еликсир за няколко месеца става цяр. Не всеки ще се престраши да опита виетнамско оризово вино . Прави се в съд със затворена в него кобра. Напитката е на почит по кръчмите в Ханой. Там се кълнат, че не създава никаква опасност за здравето и живота, стига да не бързаш да я опиташ малко след като е бутилирана. Тя дава мъдрост и дълголетие, цери косопад и “вдига самолета”.
На виетнамските винари може да се вярва, тъй като правят змийско вино от векове. Най-важната съставка, като изключим виното, без която формулата е неосъществима, е цяла змия.
Умъртвяват я и я слагат в голямо шише с оризово вино и подправки. За няколко месеца змийската отрова губи активност заради етанола. Тя е на протеинова основа и спиртът я неутрализира.