Много от нас го хапват всеки ден за закуска - вкусният кренвирш . Но малцина съзнават, че кренвиршите са изключително вредни . Защо? Сега ще ви кажем:
На първо място възниква въпросът, какво е кренвиршът. Това е колбасен продукт , който се прави от мляно варено месо или заместители .
Защо кренвиршите са вредни
Ако са традиционни кренвирши от месо , най-често те са направени от пилешко, телешко и свинско месо. Само че често в състава попада не само месо (по същата причина е по-добре да не купуваме готова кайма в супермаркетите), но също и други, по-малко апетитни части от трупа на животното (кожата, ноктите и пр). Мощните индустриални месомелачки могат да смелят всичко.
По-евтините кренвирши със заместители на месото са още по-опасни. За да се получи желаният вкус, към тях се добавят нишесте, соя, натриев глутамат и други недотам хубави съставки. Въпреки, че производителите на скъпата стока също "съгрешават" и добавят тези съставки в продуктите си.
Апетитния цвят на колбасите и кренвиршите придава боя, направена от крилата на насекоми, варени в калцинирана сода или амоняк . За тези добавки знаем. Но представете си колко още компоненти има, които не са посочени на опаковката.
Последните проучвания показват, че обработените колбаси увеличават риска от рак на черния дроб с 67% при по-честата им употреба.
Опасни нитрати и нитрити , които се използват в някои месокомбинати, са една от причините за рак на стомаха , панкреаса, бъбреците и червата. Също така, един лошокачествен кренвирш на ден увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво с 21%, според експерти на Световната здравна организация .
Как да се реши този проблем? Ако можете, пригответе си наденички и колбаси у дома - тогава ще знаете със сигурност, че са качествени!