Градски козунак със закваска - нежен на консистенция, богат на вкус.

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Градски козунак със закваска - нежен на консистенция, богат на вкус.
Градски козунак със закваска - нежен на консистенция, богат на вкус.
4164
Градски козунак със закваска - нежен на консистенция, богат на вкус.
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Време е за козунаци - моментът, в който цялата къща заухава на тесто, ядки и сушени плодове, няма равен! Безспорно великденският хляб е царят на трапезата за празника, а тези, които умеят да си го направят сами, са истински щастливци. Днес сме ви приготвили една изключително сполучлива рецепта за градски козунак със закваска - тестото е богато и тежко, а изделията от него се топят от сладост и мекота.

Запрятайте ръкави и да действаме:

градски козунак

Градски козунак със закваска

Продукти (за 12 порции):

1. 1/2 л прясно мляко

2. 1 пакет (11 g) суха мая (или 30 гр.прясна) 

3. 2 чаши захар

4. 1/2 ч.л.сол

5. 9 чаши брашно

6. 6 яйца

7. 300 гр.маргарин

8. 150 гр.стафиди (може и други сушени плодове)

9. Ванилия (на вкус)

тесто за козунак

Приготвяне:

Всички компоненти за тестото трябва да са на стайна температура.

1. Закваска: Изсипете млякото в тенджерка и загрейте леко (температура около 40 градуса).

2. Изсипете приготвеното мляко в голяма купа, където ще месите тестото, добавете сухата мая (или 30 гр.прясна мая) и 1/2 чаша захар, и разбъркайте.

3. Пресейте брашното през сито.

4. Добавете към млякото 3 чаши брашно и разбъркайте.

5. Покрийте купата с кърпа, поставете на топло място за 1,5-2 часа (за да удвои обема си).

6. През това време отделете жълтъците от белтъците.

7. Разбийте жълтъците (6 броя) с 1,5 чаши захар до бяло, добавете ванилията.

8. Разтопете маргарина (300 гр.) в тенджера на най-ниска степен.

9. Разбийте белтъците със солта.

10. Когато закваската втаса, добавете приготвените жълтъци, половината маргарин и разбитите белтъци към тестото в купата. Добавете още 6 чаши брашно и разбъркайте първо с лъжица.

11. Поръсете малко брашно на плота и прехвърлете там тестото. Замесете тестото с ръце. Почистете ръцете, измийте ги, намажете с останалия маргарин и отново започнете да месите. Почистете отново ръцете, намажете с мазнина и месете - повтаряйте процедурата, докато тестото спре да лепи за ръцете.

12. Поставете тестото в купа, покрийте с кърпа и отново го сложете на топло място за 1,5-2 часа.

13. Измийте стафидите, залейте ги с вряла вода за 15 мин. След това отцедете и подсушете с кърпа.

14. В тестото омесете стафидите.

15. Намажете формите с мазнина и поръсете с брашно.

16. Включете фурната.

17. Оплетете тестото на козунаци по желание, прехвърлете ги в приготвените форми (пълнете формата с 1/3 от тестото), оставете още малко да втасват (около 20 минути).

18. Печете във фурната на средна скара. Печете на не повече от 150 градуса около 1,5 часа. Ако горната част започне да загаря, поставете влажна хартия.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft