За ползите от чесъна сме говорили неведнъж. Лекарите с право го считат за мощен природен антибиотик, а приложенията му в медицината са неизброими.
Факт е, че подобно на лука и картофите, чесънът също покълва при продължително съхранение. И докато покълналите картофи са вредни, това не се отнася за покълналия чесън . Не бързайте да го изхвърляте. Причината ще ви изненада.
Твърди, че след като е покълнал, чесънът вече е станал безполезен и безвкусен. В действителност това е голяма заблуда. Покълналият чесън изобилства от висококачествени антиоксиданти. Органичният сулфид и алил алицин са ценни микроелементи, които липсват в обикновения чесън.
За какво помага покълналият чесън ?
Той съдейства за предотвратяването на различни заболявания, тъй като съдържа ензими с мощен противовъзпалителен ефект. Освен това кълновете са по-ароматни и се отличават с по-остър вкус. Покълналият чесън стимулира защитните свойства на организма и съдейства за по-бързо излекуване на инфекциозни заболявания. За тази цел се препоръчва да се консумират кълновете от една глава чесън всеки ден. Този лек помага за нормализиране на сърдечната дейност и прочистване на кръвоносните съдове.
Той е подходящ и за приготвянето на тинктури на спиртна основа.
Покълналият чесън не изисква накисване и може да се използва в естествената си форма за лечебни цели. В народната медицина се препоръчва като лек за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и предотвратяване на инсулт.
Освен това се използва още за:
- лечение на диария при отравяне
- за пречистване на тялото от вредни вещества
- предотвратяване разпространението на раковите клетки
- инхибиране на окислителните процеси и образуването на бръчки
Ако сте решили да включите покълналия чесън в диетата си, уверете се, че кълновете не са почернели или изгнили, а са зелени. Не го подлагайте на топлинна обработка. Консумирайте го в свежо състояние.
Диетолозите препоръчват да го комбинирате с кълнове от зърнени и бобови култури, както и такива от копър и репички. Те са богати на растителни протеини, витамини и освен това съдържат голямо количество антиоксиданти.