За билковото олио:
½ чаша зехтин
½ чаша накълцана салвия (градински чай) или пресен босилек
Морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус
За патладжанените сандвичи (за 8 сандвича):
2 средни патладжана, нарязани напречно на резени с дебелина 0,5-1 см. (16 резена)
2 домата, нарязани на резени с дебелина 0,5 см. (8 резена)
1/4 чаша зехтин
4 скилидки чесън, накълцани на едро
225 гр. кашкавал (Фонтина, Гауда, Ементал или друг по-мек вид), нарязан на тънки резени
рукола
1/4 чаша пресен градински чай или босилек, накълцани
Сол и черен пипер на вкус
Смесете зехтина и подправките в кухненски робот (чопър), подправете със сол и черен пипер. Разбивайте, докато се получи пюре (около 5 минути).
Смесете зехтина и чесъна в голяма купа или закопчаваща се найлонова торбичка. Добавете вътре патладжаните и ги оставете да се мариноват хубаво в сместа за около 1 час в хладилник. Загрейте грил или грил-тиган на силен огън. Извадете патладжаните от маринатата и изтърсете остатъка от повърхността им. Подправете със сол и пипер и ги изпечете на грила до златисто-кафяво и до готовност – за около 3 минути от всяка страна. Сложете 8 резена патладжан на работната повърхност Покрийте с резен домат, резен сирене и няколко листенца рукола. Покрийте с останалите резени патладжан. Сложете на грила, докато сиренето омекне – за около минута. Подредете върху плато и поръсете с билковото олио и прясно нарязани зелени подправки.