Грипът е вече тук. Хапвайте Кисело зеле и.....

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Грипът е вече тук. Хапвайте Кисело зеле и.....
18586
Снимков материал: pixabay.com
Грипът е вече тук. Хапвайте Кисело зеле и.....

Яжте повече кисело зели и туршии срещу грипа.

"Криворазбрана самоотверженост е да ходиш болен на работното място. От години навсякъде по света препоръките са, щом си болен, да си останеш няколко дни вкъщи, прилагайки изписаното лечение.

В никакъв случай да не отиваш сред колегите си".

Това коментира пред "Труд" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Не е ясно H1N1 "Калифорния" или H3N2 "Швейцария" ще ни атакува тази зима

Той обясни и как можем да намалим сами риска от заразяване с грип:

"Най-напред да се избягва контактът с болни хора, а дори и с видимо здрави хора - да се контактува на минимум метър разстояние един от друг, да се ползват антимикробни хигиенни кърпички, а ръцете да се измиват добре и често. Да се дезинфекцират повърхностите около нас, особено ако контактуваме с много хора. Такъв пример е масата на лекаря в кабинета му или плота в аптеката. А когато срещу нас има кашлящ или кихащ, да поставим бариера пред устата ни - като маска. Не може да кажем, че тя трябва да се носи постоянно, но у дома този, който е болен, не трябва да я сваля. В противен случай ще зарази близките си и много лесно - децата. Лицето не трябва да се докосва с немити или недезинфекцирани ръце, особено устата, очите и носа. Защото, ако сме пипали повърхност, върху която преди това са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си".

Кои температури са най-благоприятни за вирусите

"В градския транспорт кърпата или шалът вършат хубава работа, тъй като у нас няма традиции да се поставят маски на лицето като в Югоизточна Азия и в Япония. А там по този начин дори се движат по улиците", добави той.

Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите:

"Съветвам да консумират в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време - с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори. Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин Д".

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft