Грис, орехи и ябълка - това са основните съставки за съвършения есенен сладкиш, който ще ви очарова с топлия си и неповторим вкус! Освен това този сладкиш е и много сочен - специално за любителите на сиропираните десерти, но не "накъртва" от сладост. Всеки, който го е опитал, е поискал рецептата.
Съвършеният есенен сладкиш
Продукти (измерени с чаша от 250 ml):
- 2 яйца,
- ½ – 1 чаша захар, на вкус,
- ½ чаша олио (125 мл),
- 1 чаша (250 мл) кисело мляко
- 1 чаша (около 240 г) грис,
- 5 г бакпулвер или сода бикарбонат,
- 4 лъжици какао (7-10 гр.),
- 1 чаша едро смлени орехи (около 150 гр.),
- 3-4 ябълки (около 650 гр.),
- 10 гр. ванилова захар (1 пакетче),
- 1 ч. л. канела,
За сиропа:
- 1 чаша прясно мляко (250 мл),
- 100 гр. шоколад,
- ½ чаша захар, може и по-малко,
- 50 гр. масло или маргарин,
- 3 ч. л. какао.
Приготвяне:
1. В по-дълбока купа смесете смлените ядки, гриса, бакпулвера и какаото. Яйцата се разбиват със захарта до гъста пяна, след което постепенно се добавят олиото, след това киселото мляко и накрая сухите съставки. Разбийте на ниска скорост.
2. Към сместа добавете настъргани ябълки, смесени с ванилия и канела. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена средно голяма форма, след което печете 40 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Снимка: YouTube
3. Надупчете изпечения блат и го залейте с горещия сироп (оставете всички съставки да поврат заедно за 1 минута).
Снимка: YouTube
След 5 минути го нарежете и оставете да изстине.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube