Това е толкова лесна торта , която ще ви спечели още от първата хапка. Когато я направих за първи път, беше изядена за рекордно време в същия ден, така че от тогава я приготвям редовно, но понякога я крия в хладилника :)
За приготвянето на тази грис-торта без печене не са ви необходими специални умения, а и ще се уверите, че ще се хареса на всички. Ще ви разкрия 2 рецепти, като първата се прави с пудинг с мляко и ванилия, а втората се вари във вода и малко канела и се залива с шоколадова глазура. Вие избирате коя ви харесва повече:
ГРИС-ТОРТА БЕЗ ЯЙЦА, БРАШНО И ПЕЧЕНЕ
Продукти:
750 мл прясно мляко
40 г пудинг с вкус на ванилия (1 пакетче)
7 супени лъжици грис
4-8 супени лъжици захар (количеството определяте сами според вкуса)
100 г несолено масло
100 г бишкоти и малко мляко за накисването им
Можете да използвате всяка форма, която искате, такава с по-малки размери.
Приготвяне:
В отделна купа смесете 7 супени лъжици грис и 40 г пудинг, след което започнете постепенно да добавяте 250 мл мляко. разбъркайте добре, докато съставките се разтворят и получите еднородна смес без бучки.
Останалото мляко (500 мл) сложете в тенджера на огъня и след като заври, намалете малко температурата и постепенно добавете сместа от грис и пудинг. Оставете да къкри на слаб огън, докато се сгъсти хубаво, като бъркате непрекъснато.
Когато махнете тенджерата от котлона, веднага добавете нарязаното на кубчета масло и бъркайте, докато се разтопи и поеме в крема. Оставя се да изстине напълно (покрито с плик или с разбъркване от време на време, за да не хване коричка).
Застелете форма за хляб или кекс (дълга, тясна и дълбока или форма по избор) с прозрачно стреч фолио, след което изсипете крема вътре и го заравнете. Разклатете добре, за да запълните празнините.
Отгоре се нареждат бишкоти, предварително напоени с прясно мляко, увива се тортата във фолио и се оставя в хладилника да се охлади за няколко часа. След това я обърнете върху десертна чиния и сервирайте.
Ето и втората рецепта, която е също толкова бърза и лесна, колкото и първата:
ГРИС-ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕНЕ С ШОКОЛАД
Продукти:
50 г масло
50 мл олио
200 г пшеничен грис
400 мл вода
300 г захар
1 ванилова захар (10 г)
10 г канела (в оригинала пише 20 г, но 10 г стигат)
За шоколадовата глазура:
100 гр. шоколад
30 гр.
50 мл прясно мляко
*за глазурата може и 100 гр. шоколад, разтопен с 3 с. л. олио.
Приготвяне:
В купа се слагат вода, захар, ванилова захар и канела. Загрява се на слаб огън да се вари, а когато заври се оставя за 5 минути и се оставя настрана. В друг съд сложете маслото и олиото, загрейте ги на слаб огън да се разтопят.
След това добавете гриса, като бъркате непрекъснато с тел или лъжица, докато грисът придобие жълтеникав цвят. Внимавайте да не го загорите. Когато се оцвети, добавете сиропа от първата купа, разбъркайте добре и варете заедно на ниска температура за още 2-3 минути, докато се смесят добре.
Изсипва се в по-малка тавичка с размери 20х25 см., като изстине се намазва с шоколадова глазура.
* Може да намажете формата със съвсем малко олио, така тортата ще се вади по-лесно при сервиране.
За шоколадовата глазура: разтопете на водна баня (или в микровълнова) нарязания на кубчета шоколад, маслото и млякото.
Тортата е най-добре да се охлади за една нощ. Това е торта, която става още по-хубава, когато престои, защото остава влажна и сочна дори след няколко дни.