Рецептата е стара и обикновено се използва за приготвяне на гроздов ликьор . Но в народа има поверие, че така приготвеното грозде има магическа символика и носи щастие в дома.
Бурканът с грозде се отваря точно в полунощ, когато настъпи Новата година.
Нищо сложно, нищо трудно, гроздовите зърна се нареждат и поръсват със захар, след което се заливат с домашна ракия. Всеки на трапезата взима по едно зрънце грозде за късмет и късмет през Новата година. За тази цел се използва бяло грозде, но ако искате да направите ликьор, тогава можете да използвате всяко грозде.
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1 стъклен буркан
бяло грозде
5 лъжици захар
500 мл домашна ракия
ПРОЦЕДУРА:
В чист стъклен буркан с капак, който се затваря добре, се нареждат зърната от бяло грозде. Поръсват се с пет супени лъжици захар и се заливат с домашна ракия. Бурканът се затваря плътно и се съхранява на хладно място в мазето или килера. Отваря се точно на Нова година и всеки си взема по едно зърно за щастлива и успешна година.