Патладжаните се обелват, нарязват се на колелца и се поставят в купа, залети с вода поне за 30 мин за да се отцедят от горчивия вкус. След това се измиват със студена вода, подсушават се и се изпичат на грил (грил-тиган) или на силна фурна с мъничко зехтин до омекване.
Лукът и скилидките чесън се нарязват на ситно и се задушават с малко зехтин, след което към тях се добавят настърганите на ренде домати. Доматеният сос се задушава докато се сгъсти и тогава се добавя каймата. Подправя се на вкус с риган и щипка захар. Заливката се приготвя като брашното се запържва в малко масло до златисто, след това се разрежда с вода и се добавят разбитите яйца. Сосът ври 2-3 минути и се отстранява от огъня. В тавичка се редят ред патладжани, ред домати с кайма, отново ред патладжани и ястието се слага да се пече на 200 градуса. След 30 минути мусаката се залива със заливката и се пече до готовност. Поднася се поръсена с магданоз.
Гръцка мусака с патладжани
5 Октомври 2012
69167
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари