1 пакетче суха мая (2-1/4 ч.л.)
1 ч.л. мед
1/4 чаша топла вода
1/2 чаша кисело мляко (2% масленост)
1-1/2 чаша бяло пшеничено брашно
1/4 ч.л. сол
зехтин
царевично брашно
За плънката:
1 главичка чесън, обелена
1 с.л. зехтин
2 с.л. тахан
3/4 чаша настъргано сирене Моцарела
1 консерва от 420 гр. артишок (сърцевината), отцеден и нарязан
1/4 чаша нарязани маслини Каламата
1/4 глава червен лук, нарязана
1 печена червена чушка, нарязана на ивици
3-4 малки доматчета, нарязани на резени
110 гр. натрошено краве сирене
пресен или сушен копър (по желание)
За тестото: разтворете маята и захарта в топлата вода в голяма купа; оставете да се захване 5 минути. Разбъркайте 1-1/4 чаши брашно, киселото мляко и 1/4 ч.л. сол в сместа с маята и омесете меко тесто. Обърнете го върху леко набрашнена повърхност или месете с миксер (с приставките за тесто). Месете, докато тестото стане меко и еластично (около 5 минути); добавяйте по 1 с.л. от останалото брашно, за да не лепне тестото по ръцете. Сложете готовото тесто в голяма купа, покрита с олио, като го оваляте добре, за да се покрие от всички страни. Покрийте купата с кърпа и оставете да втасва на топло място за 1 час или докато удвои обема си. Щом тестото е почти втасало, загрейте фурната на 220 градуса и сложете решетката на долна позиция. Увийте обелените скилидки чесън, объркани с малко зехтин, във фолио и ги запечете 15-тина минути. Щом тестото е готово, премесете го веднъж и оставете да почива 5 минути. Разточете тестото в желаната форма (според тавичката) върху леко набрашнен плот. Сложете го върху тавичката за пица, поръсена предварително с царевично брашно и с пръсти прищипете крайчетата, за да оформите ръбче. Намажете тестото с 1 с.л. зехтин и 2 с.л. от тахана. Сложете слой от моцарелата, артишока, маслините, червения лук, ивиците чушка, доматите и натрошеното сирене. Отгоре поръсете полу-опечените скилидки чесън. Сложете във фурната и печете за 20-25 минути, докато сиренето хване златиста коричка, а тестото стане хрупкаво. Поръсете готовата пица с копър и оставете да почива 5 минути, преди да я нарежете и поднесете.