Гръцка портокалова баница - удря в земята и реването, и баклавата! Най-вкусна е от хладилника с топка сладолед:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гръцка портокалова баница - удря в земята и реването, и баклавата! Най-вкусна е от хладилника с топка сладолед:
Гръцка портокалова баница - удря в земята и реването, и баклавата! Най-вкусна е от хладилника с...
6881
Източник: За Жената
Гръцка портокалова баница - удря в земята и реването, и баклавата! Най-вкусна е от хладилника с топка сладолед:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Има различни версии на този гръцки сладкиш - някои го покриват с черен шоколад, но най-вече основната рецепта е винаги една и съща.

Портокалов пай или Портокалопита е сладкиш, който често можете да намерите в гръцките сладкарници.

Този ароматен и сочен сладкиш се приготвя от "напоени" кори за баница и портокали и е с много по-приятен и освежаващ вкус от класическата гръцка баклава. 

портокалопита парче

Снимка: YouTube

Портокалопита

Съставки за тестото:

  • 400 г кори за баница
  • 3 яйца
  • 280 г гръцко кисело мляко
  • 100 г захар
  • 220 мл олио
  • 3 портокала - кора
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • 1 бакпулвер

Сироп:

  • 300 г захар
  • 3 портокала - сок
  • 500 мл вода
  • 1 портокал, нарязан на колелца
  • Канела по желание

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C, намазнете тава с размери 20x30, нарежете корите за баница на малки парчета и ги оставете да изсъхнат.

Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавят киселото мляко, олиото и бакпулвера. Към сместа добавете настърганата портокалова кора и ванилията.

Към тази смес постепенно добавете нарязаните кори.

Прехвърлете сместа в тавата и печете 40-45 минути, до златиста коричка. Извадете сладкиша и го оставете да изстине, след което набодете с вилица.

Приготвяне на сиропа:

В съд се слагат захарта, портокаловият сок и водата и се варят, докато заври. Когато заври, намалете котлона и оставете да поври още пет минути. Добавете нарязаните портокалови кръгчета и канелата по ваш вкус. Гответе на ниска температура още 15 минути. Когато е готово, разпределете равномерно върху изстиналия сладкиш.

портокалопита приготвяне

Снимка: YouTube

Оставете сладкиша да попие добре сиропа, като е най-добре да го приготвите ден преди сервиране, за да е още по-вкусен.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft