Гръцката мусака не е просто кайма и картофи, а истинска магия от вкусове. Ето оригиналната рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гръцката мусака не е просто кайма и картофи, а истинска магия от вкусове. Ето оригиналната рецепта:
Гръцката мусака не е просто кайма и картофи, а истинска магия от вкусове. Ето оригиналната рецепта:
70211
Гръцката мусака не е просто кайма и картофи, а истинска магия от вкусове. Ето оригиналната рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мусаката е едно от традиционните ястия на гръцката кухня. Тя обаче няма почти нищо общо с това, което ние наричаме "мусака" - представлява сложно кулинарно произведение от зеленчуци и месо .

Благодарение на соса Бешамел се получава нежно и богато на вкус ястие, което в същото време е много сочно и засищащо.

Мусаката задължително се приготвя с патладжани, лук и домати, но другите съставки могат да варират. Можете да я направите с всякакво мляно месо (свинско, телешко, пилешко) или да приготвите зеленчукова мусака - вегетарианска. Ето как се прави истинската гръцка мусака :

гръцка мусака

Гръцка мусака

Продукти:

1 кг картофи 

2 кг патладжани

1,5 кг говеждо месо 

4 скилидки чесън 

2 глави лук 

5 домата 

2 супени лъжици доматено пюре 

250 гр.кашкавал 

1 супена лъжица риган 

1 ч.л.канелена (по желание)

сол, черен пипер - на вкус 

250 мл червено вино

Съставки за сос Бешамел:

125 гр.масло 

7 супени лъжици брашно 

700 мл прясно мляко 

3 яйца 

10 гр.смляно индийско орехче 

1 супена лъжица бял пипер

мусака гръцка

Приготвяне:

Нарежете картофите и патладжаните на филийки и ги изпечете във фурната за 20-30 минути при температура 160 градуса. 

Докато зеленчуците се пекат, месната плънка. За целта запържете в зехтин фино нарязания лук и чесън, добавете към тях каймата и разбъркайте хубаво. Добавете сол, черен пипер, риган и канела. 

Настържете доматите и ги добавете към каймата заедно с доматеното пюре и виното.

За сос Бешамел бавно разтопете маслото, добавете брашното и разбъркайте. Бавно добавете топлото мляко, непрекъснато разбърквайте и не изключвайте печката, докато сосът се сгъсти. Добавете яйцата (разбити предварително), смлян бял пипер и щипка индийско орехче. Разбийте до гладка смес.

Пригответе тавичка за печене, като намажете дъното и ръбовете с масло и поръсите с галета, ако желаете. На слоеве подредете изпечените картофи, каймата и патладжаните. Залейте отгоре със сос Бешамел и поставете във фурната, загрята на 180 градуса за 20 минути. Извадете, поръсете с настърган кашкавал и печете още 10 минути. 

Мусаката, като всяко друго ястие, не се реже хубаво гореща, така че я охладете леко, преди да нарежете и сервирате.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft