Гръцката разядка, по която полудяха всички

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гръцката разядка, по която полудяха всички
Гръцката разядка, по която полудяха всички
55622
Гръцката разядка, по която полудяха всички
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Днес редакторите ни ще ви разкажат за гръцкото ястие- дзадзики , рецептата която обиколи целия свят и накрая се завърна в родината си. За тези, които не са местни от Гърция , прилича на сос, просто много гъст, но ние ви уверяваме: можете да го хапнете само с лъжица, а всичко останало да бъде добавка към него. Говорим за известната гръцка рецепта за дзадзики .

Първоначално ястието се нарича mittiko и както сега се приготвя от гръцко кисело мляко и краставици . Тогава турците го взели назаем, подобно ястие се появи в Ирак, дори се намери и в Индия! По време на монголо-татарското иго рецептата се върнала в родината си и придобила обичайното си име. В целия свят сосът от кисело мляко с краставици се счита за един от най-вкусните и здравословни.

 

Съставките

кисело мляко 250 g

краставици 2 бр

мента 1 стрък 

кориандър 10 g

зелен лук 1 бр

чесън 2 скилидки.

сол на вкус

копър на вкус

 

подготовка

Загрейте сух тиган и запържете лукът върху него за две минути, след което изсипете подправката в дълбока купа.
Изплакнете другите подправки (буквално по 1 стрък от всичко), нарежете го възможно най-ситно и добавете към изпържения лук.

Обелете краставиците и настържете на едро ренде, прехвърлете в купа. Натрошете чесъна там (присъствието му е по желание, броят на скилидките може да бъде променен според вкуса ви.

Добавете киселото мляко (за предпочитане е да е цедено), солта и разбъркайте дзадзикито. Сервирайте веднага след готвене, за предпочитане е сосът да не стои дълго време. Ако искате да е по- гъст на консистенция препоръчваме да прецедите краставицата добре след като я настържете

В Гърция сосът дзадзики се счита за предястие, разядка и се сервира с почти всички ястия. По-добре е да го приготвите от гръцко кисело мляко , което има кадифена и по-плътна текстура - почти както сме свикнали. Ако нямате такова кисело мляко, използвайте домашно или кисело цедено мляко от онези производители, на които имате доверие. Сервирайте гръцкият сос към месни ястия или пресни зеленчуци, салати - той е универсален. Приятен апетит! Кажете на приятелите си за нас и споделете нашата рецепта с тях.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft