Гръцка торта с орехи и шоколад може да се намери и на вашата празнична трапеза. Комбинацията от тези два вкуса е празник за всички сетива, а ето какво ще ви трябва и как протича процесът на приготвяне.
За блата:
- 15 белтъка
- 15 с.
За плънката:
- 15 жълтъка
- 150 г захар
- 80 г царевично нишесте
- 2 супени лъжици ванилов екстракт
- 1 пакетче ванилова захар
- 800 мл мляко
- 300 г омекотено масло
- 200 г млечен шоколад
- 200 г бял шоколад
- 4 супени лъжици натрошени бисквити
За бита сметана:
- 1/2 опаковка бита сметана
- 300 мл мляко
Рецепта за гръцка торта с шоколад и ядки :
За този сладкиш първо разбийте с миксер белтъците до твърди връхчета, след това добавете захарта, супена лъжица наведнъж, като разбивате през цялото време, докато получите лъскави връхчета. След това се добавят смлените и нарязани орехи, бисквитите и бакпулвера и всичко се разбърква с шпатула. Разпределете сместа в кръгла форма за торта с размер 26 см, която предварително сте застлали с хартия за печене. Пече се 20 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Направете 3 блата, като за всеки са необходими 5 белтъка. Докато блатовете изстиват, пригответе плънката.
Разбъркайте жълтъците със захарта, набухвателя, ванилията и ваниловата захар. Загрейте млякото на среден огън до кипене, след това добавете жълтъците и продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато плънката се сгъсти, 4-5 минути. Прехвърлете пълнежа в друга купа, покрийте го с прозрачно найлоново фолио и го оставете да се охлади до стайна температура.
Когато плънката се охлади, разбийте с миксер, след което постепенно добавете маслото със стайна температура, като разбивате през цялото време с миксер. След това добавете натрошеното мляко и белия шоколад заедно с натрошените бисквити. Всичко се разбърква и се разделя на три части. Напълнете блатовете с плънката, след което оставете тортата в хладилник за поне половин час, преди да я покриете с разбита сметана.
Разбийте сметаната с млякото според указанията на опаковката, след което намажете цялата торта с разбитата сметана. Украсете тортата по желание, с горски плодове, бадемови люспи или смлени орехи. Оставете да престои една нощ в хладилника. Насладете се.