За мен пътуването не е просто възможност да се отпусна и да видя нещо ново, но и да донеса няколко интересни рецепти. Гърция в това отношение е гастрономически рай. Има толкова изобилие от вкусни и здравословни ястия , че не искате да напускате масата. Донесох и рецептата си за любимите си картофи с чесън във фурната оттам. Сега мога да им се наслаждавам по всяко време.
Дресинг от зехтин, лимонов сок, чесън и риган превръща обикновените печени картофи в оригинално ястие в гръцки стил . Тази гарнитура е идеална с месо. Въпреки че сама по себе си е доста вкусна. Предпочитам да ям ароматизирани картофи с популярния гръцки сос дзадзики . Несравнима комбинация!
Съставки
Картофи 1 кг
Чесън 2 скилидки
Лимонов сок 100 мл
Риган 2 ч.ч.
Зехтин 70 мл
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) вкус
Подготовка
Обелете картофите, нарежете 8 парчета по дължина, за да оформите клинове, и ги поставете в съд за печене.
За дресинг комбинирайте лимонов сок, олио, риган и смлян чесън.
Изсипете соса върху картофите и подправете със сол и черен пипер на вкус. Налейте малко вода, за да покрие частично картофите.
Загрейте фурната на 200 градуса и печете картофите за 50-60 минути.
Благодарение на дресинга картофите имат приятна лимонена киселина на гръцки. А ароматът в кухнята е просто неописуем. За да подобрите вкуса, поръсете с наситнен босилек или магданоз. И така, как ви хареса?