За закваската:
40 гр. прясна мая
1/2 чаена лъжичка захар
1/4 чаша хладко прясно мляко
1 супена лъжица брашно
За тестото:
500 - 600 гр. брашно с високо съдържание на глутен
1 чаена лъжичка анасон на зърна
1/2 чаша вода
110 гр. захар
110 гр. масло на стайна температура
2 големи яйца
1 пакетче ванилова захар
1/4 чаена лъжичка смлян махлеб
1/4 ч.л. мастика на зърна
1 лимон, само кората
1/4 чаена лъжичка сол
За пълнежа:
8 супени лъжици мармалад от кайсии
100 гр. счукани ядки
За намазване:
1 жълтък
За поръсване:
1 шепа бадемови люспи
Поставете млякото в малък съд и в него разтворете маята. Добавете захарта и брашното, разбъркайте, покрийте с прозрачно фолио и оставете да шупне.
Възварете водата, залейте с нея зрънцата анасон и оставете да престоят вътре.
В хаванче счукайте зрънцата мастика с една чаена лъжичка захар, докато се превърнат на прах.
В купата на миксера разбийте на пяна маслото със захарта и ваниловата захар. Постоянно биейки, добавете половината от брашното, яйцата - едно по едно, прецедената вода от анасона, шупналата мая, солта, смления махлеб, счуканата мастика и кората от лимон.
С непрестанно разбъркване на миксер добавете постепенно оставащото брашно, докато получите доста еластично, лъскаво тесто което се отделя от стените на съда.
Оставете тестото да втаса около един час, докато удвои обема си.
Преместете го върху работния плот и го разделете на 4 части. Не го месете много! От всяка част оформете въже, което разточете на дълга тясна лента, в средата на която разпределете 2 супени лъжици мармалад от кайсии и поръсете 1/4 от счуканите ядки. Затворете краищата на лентата, така че да се получи цилиндър. Повторете с останалите части от тестото, след което увийте получените въженца две по две на спирали. Разбира се, от тестото може да изплетете и плитка - според вашето желание.
В тавата от печката поставете хартия за печене, поставете спиралите на разстояние, покрийте с прозрачно фолио и с кърпа, След което оставете да втасват на топло един час.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разбийте жълтъка с една супена лъжица вода, след което намажете втасалите козунаци. Поръсете с листенца бадеми.
Печете 30 - 40 минути, до красива златисто-кафява коричка.
Охладете ги върху решетка, покрити с кърпа.