Локумките са сред любимите домашни сладки у нас. Рецепти има всякакви - с олио, мас или масло, с или без ядки, с бяло или червено вино...
Гръцки локумки с орехче
Продукти:
350 гр. масло
200 гр. захар
1 пак. ванилена захар
100 мл зехтин
2 жълтъка
60 мл бренди или коняк
300 гр. орехи, запечени и едро нарязани/смлени
1-2 кутии ароматен локум
2 ч.л. бакпулвер
850 гр. брашно
пудра захар за овалване
Приготвяне:
Поставете орехите на един ред в суха тава и ги запечете леко. Охладете ги напълно и смелете едро или нарежете.
Нарежете локума на малки парченца.
В купа сложете размекнатото масло, захарта и ванилената захар. Разбийте с миксер, докато сместа стане гладка и пухкава.
Добавете на тънка струйка към сместа зехтина, а след това и жълтъците - един по един. Готовата смес разбийте хубаво.
Добавете и брендито, и отново разбийте.
В друг съд смесете брашното и бакпулвера, и ги добавете към маслената смес, като бъркате, докато се получи леко ронливо тесто.
От тестото с длани оформете топки с големина на орех, като по средата поставете от смлените орехи и парченце от локума, след което притиснете отново, за да се оформи топче.
Подредете сладките в тава върху хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна около 25 минути. Трябва леко да порозовеят.
След като извадите локумките от фурната, оставете ги в тавата 5 минути и после внимателно оваляйте гръцките сладки в пудра захар.
Да ви е сладко!