Загрейте фурната на 175 градуса. Покрийте квадратна тавичка с размери 23х23 см. с фолио. Намажете фолиото с мазнина.
Разбийте брашното, бакпулвера, солта, канелата и портокаловата кора в купа. В друга купа разбийте маслото със захарта до кремообразна смес. Добавете яйцата и отново разбийте добре. С шпатула прибавете сухите продукти, като ги редувате с млякото. Най-накрая добавете орехите. Прехвърлете сместа в приготвената тавичка. Поставете във фурната и печете 30-35 минути, докато стане златисто-кафява на цвят. Оставете сладкиша да се охлади 20-тина минути, докато изстине. Нарежете го на квадрати или ромбове.
За сиропа: сложете водата, захарта и меда в дълбок тиган за сос и загрейте на умерен огън. Бъркайте непрекъснато, докато сместа започне да къкри. Оставете да ври на бавен огън 5 минути. Добавете лимоновия сок и варете още 2 минути. Махнете от огъня и излейте горещия сироп върху изстиналия и нарязан сладкиш!
По желание може да поръсите кекса с още ядки.
Гръцки меден кекс с орехи
2 Септември 2013
17297
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари