1 чаша орехи
1 чаша захар
2 чаши брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
1 чаша масло, меко
6 големи яйца
1 с.л. прясно настъргана лимонова кора
1 малка кофичка (225 гр.) кисело мляко (нискомаслено)
За сиропа:
3/4 чаша вода
2 големи лимона
2/3 чаша захар
1/3 чаша мед
Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете правоъгълна тавичка с размери около 33х23 см. В кухненския робот (с накрайника нож) смесете орехите с 1/4 чаша захар и ги смелете фино. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата и карамфила в отделна купа. В голяма купа разбийте маслото с останалата 3/4 чаша захар на крем (с миксер на умерена скорост). Прибавете едно по едно яйцата, като разбивате добре след всяко. Добавете лимоновата кора. Намалете миксера на най-ниска степен и започнете да добавяте брашното и киселото мляко, редувайки ги, като започнете и завършите с брашнената смес; разбивайте, докато се получи гладко тесто, като обирате от време на време стените на купата от полепналото тесто. Прибавете смлените орехи.
Изсипете тестото в приготвената тавичка. Печете 30-35 минути, или докато при тест със суха клечица в центъра на кекса тя излиза чиста.
Междувременно пригответе сиропа: от лимоните настържете 1 с.л. лимонова кора и изстискайте 3 с.л. лимонов сок. В тенджерка смесете захарта, меда, лимонената кори и ¾ чаша вода; загрейте до завиране на силен огън, като бъркате непрекъснато. Щом заври, намалете котлона на средна степен и варете така 2 минути. Махнете тенджерата от огъня и разбъркайте в сиропа лимоновия сок. Върнете за кратко на котлона, колкото да се поеме лимоновият сок.
Щом кексът е готов, прехвърлете тавичката върху решетка. С дървена клечица направете дупки по повърхността на кекса. С лъжица напоете блата с горещия сироп (равномерно навсякъде). Охладете кекса напълно, преди да поднесете.