Гръцки меден сладкиш

вход през zajenata.bg
Гръцки меден сладкиш
admin
Добавена от: admin
15109
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 чаша орехи
1 чаша захар
2 чаши брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
1 чаша масло, меко
6 големи яйца
1 с.л. прясно настъргана лимонова кора
1 малка кофичка (225 гр.) кисело мляко (нискомаслено)
 

За сиропа:
3/4 чаша вода
2 големи лимона
2/3 чаша захар
1/3 чаша мед
 

Загрейте фурната на 175 градуса. Намазнете правоъгълна тавичка с размери около 33х23 см. В кухненския робот (с накрайника нож) смесете орехите с 1/4 чаша захар и ги смелете фино.  Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата и карамфила в отделна купа. В голяма купа разбийте маслото с останалата 3/4 чаша захар на крем (с миксер на умерена скорост). Прибавете едно по едно яйцата, като разбивате добре след всяко. Добавете лимоновата кора. Намалете миксера на най-ниска степен и започнете да добавяте брашното и киселото мляко, редувайки ги, като започнете и завършите с брашнената смес; разбивайте, докато се получи гладко тесто, като обирате от време на време стените на купата от полепналото тесто. Прибавете смлените орехи.

Изсипете тестото в приготвената тавичка. Печете 30-35 минути, или докато при тест със суха клечица в центъра на кекса тя излиза чиста.

Междувременно пригответе сиропа: от лимоните настържете 1 с.л. лимонова кора и изстискайте 3 с.л. лимонов сок. В тенджерка смесете захарта, меда, лимонената кори и ¾ чаша вода; загрейте до завиране на силен огън, като бъркате непрекъснато. Щом заври, намалете котлона на средна степен и варете така 2 минути. Махнете тенджерата от огъня и разбъркайте в сиропа лимоновия сок. Върнете за кратко на котлона, колкото да се поеме лимоновият сок.

Щом кексът е готов, прехвърлете тавичката върху решетка. С дървена клечица направете дупки по повърхността на кекса. С лъжица напоете блата с горещия сироп (равномерно навсякъде). Охладете кекса напълно, преди да поднесете. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft