Гръцката кухня изобилства от всякакви тестени вкусотии - например прочутата тиропита (баница със сирене) или спанакопита (баница със спанак). Днес решихме да ви представим нещо по-малко популярно, но не по-малко вкусно - алевропита или с други думи казано гръцка питка със сирене .
Алевропита - питка със сирене по гръцки
Продукти:
150 гр.брашно
250 мл прясно мляко
1 яйце
1 щипка сол
150 гр.сирене
30 гр.студено масло
2 с.л.зехтин
Приготвяне:
Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Свалете скарата на най-ниското ниво.
Пригответе тавичка с диаметър около 30 см и я намажете със зехтина.
В купа разбийте яйцето с брашното и щипката сол. Разредете с прясното мляко, като разбърквате с телена бъркалка, докато получите хомогенна смес, по-гъста от смес за палачинки. Внимавайте да няма бучки.
Нарежете студеното масло на малки парченца и натрошете сиренето на дребно. Сложете тавата със зехтина в загрятата фурна за около 3 мин., за да се нагрее и зехтинът да започне леко да пуши. Извадете горещата тава и сипете приготвената смес. Сместа ще се разлее по тавата. Отгоре разпределете натрошеното сирене и парченцата масло. Върнете тавата във фурната и печете, както е на най-долното ниво, около 40 мин. Трябва да се изпече хубаво до тъмнозлатист цвят.
Извадете алевропитата и я оставете за 5 мин. Нарежете на парчета и поднесете.