Днес ви предлагаме да опитате автентични гръцки пърленки , с които да гарнирате вечерята или обяда си. Приготвят се много лесно и са чудесен заместител на традиционния хляб.
Традиционни гръцки пърленки
Продукти:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая или 1 пакетче суха мая
15 гр.сол
10 гр.захар
30 гр.зехтин
690 мл топла вода
Приготвяне:
Смесете в дълбока купа маята, захарта и зехтина. Прибавете 175 мл топла вода и оставете сместа да престои за 10-15 минути. Добавете получената смес към пресятото брашно. Прибавете още 515 мл топла вода, добавете сол и замесете тестото.
Разделете готовото тесто на порции от 100 грама, след което го покрийте с кърпа и оставете да престои 30 минути.
Разточете всяка топка във формата на пърленка и я поставете върху лист хартия за печене. Печете в загрята до 235 градуса фурна за 5-7 минути. Извадете пърленките, намажете ги със зехтин преди сервиране и ги поръсете със сух риган. Изстиналите пърленки могат да се затоплят на скара, за да придобият характерната "решетка".
Добър апетит!