Гурмански картофки - велико ястие без месо:

вход през zajenata.bg
За Жената
Гурмански картофки - велико ястие без месо:
50348
Снимков материал: pixabay.com
Гурмански картофки - велико ястие без месо:

Страхотна идея за семеен обяд - тези Гурмански картофки може да са без месо, но повярвайте ни, страшно са вкусни! Разбира се, това ястие може да се сервира и като гарнитура, но е чудесно и като основно. Ето какво ви трябва, за да си приготвите най-вкусните постни картофи :

Гурмански картофки

Продукти: 

1 кг картофи

1 глава лук

1 голям морков

1 червена чушка

3 супени лъжици олио

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л.Вегета

1/3 ч.л.

чесън на гранули/прах

2 яйца

2 супени лъжици заквасена сметана

1 супена лъжица брашно (не е необходимо)

200 мл прясно мляко

100 мл кисело мляко

малко магданоз

червен пипер

Приготвяне:

Първо измийте картофите, обелете ги, измийте ги отново и ги нарежете на средно големи кубчета. Желателно е парчетата да са еднакви по големина, за да могат да се сготвят едновременно. Сложете ги в тенджера с вода и варете до омекване.

варени картофи

Нарежете на ситно една глава лук. Запържете лука в малко олио, докато омекне и се глазира. След това добавете един голям настърган морков (или два-три по-малки) и една нарязана на кубчета червена чушка.

запържен лук

Разбъркайте и оставете да къкри. Подправете зеленчуците с половин чаена лъжичка смлян черен пипер, 1 пълна чаена лъжичка суха зеленчукова подправка (Вегета) и малко чесън на прах на вкус (и ако желаете добавете пресен чесън). Разбъркайте добре и задушете зеленчуците, докато омекнат.

задушени моркови

Намаслете керамичен съд (или застлана с хартия и намазнена тава за печене), след което изсипете сварените и отцедени картофи. След това добавете пържените зеленчуци, след което разбъркайте внимателно, за да се изравнят съставките.

картофи на фурна

картофи със зеленчуци

Включете фурната да загрее на 180 градуса и през това време разбийте две яйца в отделна купа, добавете две супени лъжици заквасена сметана, 200 мл прясно мляко, 1 супена лъжица брашно, след което разбъркайте добре, за да не останат бучки брашно. Накрая добавете около 100 мл кисело мляко.

заливка за картофи

картофи със заливка

Изсипете тази смес върху картофите и зеленчуците, разклатете малко тавата, за да се разпределят равномерно, поръсете отгоре сух магданоз или босилек и малко сладък червен пипер. Покрийте тавата с алуминиево фолио, след което сложете да се пече в предварително загрята фурна за около половин час.

гурмански картофи заливка

Преди края на печенето махнете фолиото и запечете леко картофите отгоре. 

гурмански картофи на фурна

Да ви е сладко!

гурмански картофи на фурна

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft