За мнозина няма по-добра комбинация от картофи и бекон. Оттук и популярността на т.нар "hasselback potato", по-известен като " картоф акордеон " или картоф-хармоника .
Приготвя се лесно, а вкусът е незабравим, особено ако го хапвате през студените есенни и зимни дни. Ето как лесно да си приготвите тези гурмански картофки с бекон и кашкавал :
Гурмански картофки с бекон и кашкавал
Съставки:
1 килограм картофи
120 грама масло
150 грама бекон или сланина
1 чаша заквасена сметана
4 скилидки чесън
магданоз
150 грама гауда или обикновен кашкавал
Приготвяне:
Измийте добре картофите и ги нарежете вертикално на хармоника (с дебелина на резените няколко милиметра). Сложете ги в тава, която предварително сте застлали с хартия за печене, във всяка трета кухина добавете малко масло и печете на 200 градуса по Целзий.
След това извадете картофите от фурната и сложете парченце бекон или сланина във всяка празнина на картофа. Сложете и резен гауда между филийките бекон, след което залейте със заквасената сметана картофите.
Върнете тавата във фурната и печете още 10 минути.
Сервирайте картофите топли.
Приятен апетит!