90 г (150 мл) брашно
100 г картофено пюре
100 г краве масло
щипка сол
щипка захар
Пълнеж:
250 г запържени гъби (печени)
2 средни глави кромид лук
200 г настърган кашкавал
1 червена чушка
ситно нарязан магданоз, босилек, копър (по желание)
сол
черен пипер
200 мл готварска сметана (20 % )
2 яйца
Картофите се сварят и се приготвя пюре. Охлажда се.
Брашното се пресява в пюрето, добавя се меко масло, сол, захар и се омесва тесто.
Тестото се разточва между два слоя "свежо" фолио.
Поставя се във форма (22-24 см) като се покриват стените и дъното.
Формата се покрива и се поставя в хладилника.
Лукът се пържи до златист цвят. Добавят се гъби.
Прибавя се чушката, която е нарязана на дребни кубчета и 100 мл настърган кашкавал, сол, подправките.
Яйцата се разбиват със сметаната.
От хладилника се изважда формата и се постила с хартия за печене, отгоре се посипва с боб, фасул или камъчета за печене.
Пече се 5 минути в предварително загрята фурна на 200 С.
Изважда се от фурната и се маха хартията.
Залива се със сместа от яйцата и гъбите.
Отгоре се посипва с настърган кашкавал.
В загрята фурна на 200 С около 30-35 минути. Леко изстудете във формата преди да извадите.
Бележки:
Може да се използва и готово картофено пюре на прах около 80 мл, разбъркано със 100 мл вода. Гъбите могат да бъдат всякакви. Също така може да добавите топено сирене с подправки.