За основата от качамак:
качамак (около 1 чаша, сварен предварително в 4 чаши вода - трябва да се получи консистенция, която да може да се маже)
2 с.л. чесново масло
сол на вкус
За плънката:
125 гр. гъби печурки
125 гр. гъби кладница (или друг вид, по желание)
1 глава лук, нарязана
зехтин за пърженето
щипка сушена мащерка
100 гр. нарязан бекон
2 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. захар
100 мл. прясно мляко
1 яйце
2 с.л. брашно с качул
2 щипки сол
1/2 чаша сирене моцарела
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете формата за пай с масло. Сварете качамака, объркайте го с чесновото масло и оставете настрана, похлупен с капак.
Изпържете лука и гъбите с мащерката в зехтина. Добавете бекона и пържете още минута-две. Добавете доматеното пюре и заахрта и пържете още малко (около минута).
В мерителна купа сложете брашното и солта, добавете млякото и разбийте добре, след което добавете яйцето и отново разбийте добре. С гърба на лъжицата или с шпатула размажете качамака на равен слой по дъното на формата за пай, така че да покрие и стените. Отгоре сипете плънката с гъби и излейте млечно-яйчения крем. Покрийте с настърганите сирена и печете 15-20 минути, докато сиренето приятно се разтопи и зачерви.