280 гр. гъби печурки (или друг вид бели гъби), измити и нарязани
2 с.л. ситно нарязан червен лук
1 стрък целина, нарязан на ситно
1/2 чаша моркови, нарязани на ситно
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 с.л. брашно
4 чаши зеленчуков бульон
1/4 чаша жито, измито
1 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
Загрейте зехтина в дълбока тенджера и добавете гъбите, лука, целината и морковите. Задушавайте, докато зеленчуците започнат да омекват - около 5-8 минути. Добавете с бъркане брашното, след това - бульона и житото; разбъркайте всичко добре. Оставете супата да заври, намалете котлона и гответе на бавен огън 1-1 1/4 чаша, докато живото се свари напълно. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Поръсете с нарязан магданоз.