Рецептата е за много лесно и вкусно ястие, което може да се приготви бързо и да се хареса от цялото семейство, защото комбинацията е наистина завладяваща. Сметаната в комбинация с гъби, картофи и подправки наистина има завладяващ вкус.
Нужните продукти са дадени за 5 картофа, но разбира се ако искате можете да увеличите бройката и да направите пропорционално увеличение на продуктите, ако са 10, увеличавате продуктите двойно и така нататък.
100 грама лук
5 броя картофи
500 грама гъби
15 гр.
125 мл. сметана
1,5 супени лъжици брашно
125 гр. настърган кашкавал
сол, черен пипер
дафинов лист
зелени подправки
домати (за декорация)
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на две половини. След това изрежете средната част, образувайки лодки от картофите. Подготвените зеленчуци поставете в тенджера, залейте с вода, добавете дафинов лист и сол. Поставете тенджерата на огъня, след като заври варете 5-7 минути. Извадете картофите и ги поставете на чиния.
Измийте гъбите и ги нарежете на малки кубчета. Обелете лука и го нарежете на тънки филийки. Преместете готовите продукти в тигана, добавете растително масло, сол и пържете до готовност.
Добавете маслото към готовите гъби и разбъркайте добре.
Приготвяне на соса: Изсипете брашното в купа, добавете малко сол и сметаната. Разбъркайте соса добре, така че да се получи консистенцията на течна сметана.
Добавете подготвения сос към гъбите и продължете да задушавате, докато течността се изпари.
Покрийте тавата с хартия за печене и наредете картофите в нея. Отгоре сложете готовите гъби. Сложете за 15 минути във фурната, загрята на 180 градуса.
Настъргайте кашкавала на ренде. Поръсете жулиена с настърганото сирене. Поставете отново във фурната за 5-10 минути. Преместете готовото ястие на чиния и сервирайте на масата. Украсете с резени домати и копър.