Гърци търсят от наши фермери в Източните Родопи магарешко мляко, като предлагат по 300 евро за литър. Предлагане обаче почти няма.
Един от малкото фермери, които произвежда т магарешко мляко , е 76-годишният Фаик Ахмедов от село Черноочене. Той отглежда три женски магарета. Бай Фаик е работил в мините до 1980 година. По-късно заминал за Турция, но се върнал в началото на 90-те години. По онова време решил да отглежда животните поради ценното им мляко. „Давам на комшии, когато ми поискат. Пенсията ми е малка, не стига за да издържам животните“, разказа Ахмедов. Най-големият проблем на фермера обаче е липсата на продуктивно мъжко магаре в Черноочене. „Всички животни са кастрирани. Ходя на час път в Дядовско, където е единственото читаво мъжко магаре. Давам по 30 лева за опит да оплоди моите магарици. Не всеки път обаче става. Бременността на магарето също е дълга – 12 месеца“, разказва бай Фаик. Той обмисля да събере пари, за да си купи „кавалер“ за трите магарици.
Най-известната магарешка мандра на Балканите се намира в сръбския природен резерват Засавица. Точно там, на около 80 километра от Белград, се произвежда и най-скъпото сирене в света. Във фермата се отглеждат 130 магарета и млади магарици, чието мляко съдържа анти-алергени, витамини и минимално количество мазнини, което го прави подходящо за производството на уникалното по рода си сирене. В продължение на векове магарешкото мляко е високо ценено, благодарение на неговите хранителни, лечебни, терапевтични и козметични свойства.
Лечебната му мощ е използвана в продължение на повече от 5500 години. В древен Египет, например, млякото на магаретата е сред основните суровини за направата на билкови медикаменти, полезни за третирането на вътрешни или външни възпаления, особено за децата. Древните гърци също са сред народите, ползващи активно бялата лечебна течност. Хипократ (460-377 г. пр.н.е.) горещо препоръчва магарешкото мляко като лек за немалко заболявания, включително отравяния, артрит и лечение на трудно зарастващи рани.