500 гр. филе от сьомга (обезкостено) - сурово или сварено
2 с.л. зехтин или масло
1 средна глава лук, нарязана
2 с.л. брашно
3 картофа, нарязани на кубчета
1 1/2 чаши нарязани цветчета карфиол
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. Табаско
4 чаши вода
1 чаша пълномаслено прясно мляко
1/2 чаша гъста сметана
1 връзка пресен спанак, без дръжките
сол
черен пипер
Загрейте зехтина в тенджера на умерен огън. Прибавете лука и задушете, докато стане прозрачен (около 2 минути). Добавете брашното и гответе, бъркайки, още 2 минути. Прибавете водата и разбъркайте, за да се смеси с брашното. Добавете картофите и карфиола. Оставете да покъкри, леко покрито, докато картофите омекнат - около 15 минути. Разбъркайте вътре червения пипер, соса Табаско, млякото и сметаната. Оставете да заври и намалете котлона. Добавете сьомгата и оставете на бавен огън, докато рибата е напълно готова (ако използвате сурова). Добавете спаначените листа и гответе кратко, докато се свият видимо - около 1 минута. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Разпределете в купички и поднесете гореща.