300 гр. царевично брашно
1,2 л. вода (може смесена с малко мляко)
100 гр. масло
200 гр. сирене
5 яйца
сол
червен пипер
черен пипер
по желание - малко запържени гъби или бекон
Слагаме в голяма тенджера водата да заври. Сипваме сол. При непрекъснато бъркане започваме да изсипваме във врящата вода царевичното брашно на струйка (а не наведнъж). Намаляваме котлона и при непрекъснато (това е много важно) бъркане варим около 15 мин.
Взимаме друга тенджера и кипваме в нея малко вода. Във врящата вода чукваме яйцата, като го оставяме леко да се забулят. После ги изваждаме с решетеста лъжица.
Взимаме 5 гювечета. Намазваме ги с масло. Слагаме на дъното пласт качамак, натрошено сирене и яйце, слагаме и една бучка масло и покриваме с пласт качамак. От горе заливаме с малко разтопено масло, поръсваме с черен и червен пипер и запичаме за 15 мин. във фурната.
Сервираме като обърнем гювечето върху чиния и поръсваме с червен пипер, чубрица и по желание - запържени в масло гъби или бекон.