Лукът се нарязва на едро и заедно с олиото, виното и захарта поставя на котлона в тенджера или голям тиган, затваря се с капак да се задуши, докато остане на мазнина. Дробчетата се почистват от останали ципи, поставят се в тенджера и заливат с вряла вода и оцета. Оставят се 5-6 мин да се попарят така и отцеждат. Прибавят се към готовия омекнал вече лук заедно с пасираните или намачкани домати и подправката. Тенджерата не се затваря с капак, оставя се така да къкри, докато отново остане на мазнина. Готовото ядене се разпределя в гювечета, които не се пълнят догоре, по възможност се оставя мазнината в съда. Гъбите се почистват, нарязват ситно и запържват, когато са готови се прибавя и нарязания на не съвсем дребно бекон. Запържва 2-3 мин, прибавя се счукания или нарязан на дребно чесън. Разпределя се в гювечетата по 2-3 лъжици от тях, разбърква внимателно да не се накъсват дробчетата, поръсва с подправка и запича с капачета за 10 мин.
По желание отгоре може да се наръси с нарязан магданоз или пресен лук