
Този сладкиш е опит да се приготви един прекрасен турски десерт в домашни условия. Името е импровизация, защото смокините са акцентът в десерта, а оформлението прилича на рози, т.е. в превод би трябвало да значи смокинови рози.
Смелете смокините. Запечете леко сусама на сух тиган, но внимавайте да не загори. Нарежете фъстъците на едро.
Първо поставете в купа смлените смокини, нарязания локум и сусама. Хубаво е сусамът да е още топъл, за по-лесна изработка на розите. Омесете, след което добавете и останалите съставки, и отново хубаво объркайте.
С помощта на точилка и малко повече сила разточете от сместа тънка кора между 2 парчета намазнена хартия за печене или твърд лист прозрачно фолио. Оставете кората леко да се поизсуши и я нарежете на ленти с ширина около 2 см, след което откъм късата страна навийте рулото 3-4 пъти, така че да се оформи роза, след което прережете лентата. На разрязаното място започнете да навивате нова смокинова роза.
Готовите рози поставете в малки хартиени формички за мъфини, за да не залепнат.