Д-р Гайдурков е един от най-известните и почитани специалисти в областта на здравословното хранене у нас. Негови рецепти и режими мигом стават хит сред почитателите на здравословния начин на живот, а днес решихме да ви запознаем с един от неговите съвети за здрав имунитет през зимата.
Както всички знаем, имунната система е основна част от анатомията и физиологията на човешкия организъм.
За нашата имунна система можем да се грижим не като я стимулираме, а като не я замърсява. Така, както наркотикът първо стимулира, а след това изтощава и разрушава нервната система, така стимулантите на имунитета могат да постигнат само краткосрочен ефект. След него настъпва неизбежната фаза на изчерпване и имунен дефицит, обяснява прочутият д-р Георги Гайдурков. „Ако се вгледаме в традициите, ще открием, че грижата за имунитета преди студения сезон отдавна е измислена. От средата на ноември започва вторият по дължина пост в годината – коледният. Вече знаем, че тъкмо животинските продукти, които постът изключва, образуват в обмяната на веществата най-токсичните съединения, които замърсяват вътрешната ни среда.
Когато дадем възможност на тялото да отдели тези отрови, нашата защита автоматично се възстановява. На второ място, технологично преработените храни, включително индустриалният хляб и тестените продукти, са тези, които отслабват имунитета“, допълва специалистът по хранене. По негови думи най-простата и ефективна процедура за повишаване на нашата защита е провеждането на разтоварителен период без животински храни. При съобразяване с индивидуалното състояние, това може да бъде 10-14-дневен период на сурови плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, смутита и сурови ядки. Можем да захраним за 7 дни, като добавим зърнени и бобени варива. Такъв курс е желателно да провеждаме всеки сезон, като 1 ден седмично винаги оставяме суровояден. В регулярното хранене следва да гарантираме пълноценен внос с много витамини и достатъчен белтъчен прием – на първо място суровият яйчен жълтък. По метода за подсилване на имунната система на д-р Гайдурков риба и меса се позволяват до 1 път седмично, приети само със зеленчук.
Ограничен до минимум трябва да е и приемът на млечни продукти, които образуват най-много слуз, предразполагайки по този начин към различни инфекции. Специалистът припомня и да не забравяме естествените антибиотици – подправките – лук, чесън, босилек, джинджифил, куркума и други. Като помощни средства можем да ползваме тревист бъз (бъзак) – сушени плодчета – по 5-10 броя дневно, чай от ехинацея и котешки нокът, гъби - кладница.