Д-р Георги Гайдурков: ето как да си приготвите бъзака, за да е лечебен, но и да не се отровите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Д-р Георги Гайдурков: ето как да си приготвите бъзака, за да е лечебен, но и да не се отровите!
40292
Снимков материал: pixabay.com
Д-р Георги Гайдурков: ето как да си приготвите бъзака, за да е лечебен, но и да не се отровите!

Д-р Георги Гайдурков е общопрактикуващ лекар, специалист по холистична медицина, лечебно хранене и е създател на системата на Човешкото хранене. Ето какво разкри той за черния бъз

Два са най-популярните видове бъз, които се използват у нас.

Това са черният бъз (Sambucus nigra) и бъзакът (Sambucus ebulus). Първият е многогодишен храст или дърво, а вторият – тревисто растение, чиято надземна част отмира всяка есен. По отношение на тяхната най-използвана част – плодовете, в западноевропейската традиция предпочитание се дава на дървовидния черен бъз. Там те най-често се използват в кулинарията, след задължителна термична обработка.

У нас, обратно, използват се плодчетата предимно на тревистия бъз – бъзака, и то не в готварството, а с профилактично-лечебна цел. Ако сравним състава на плодовете при двата вида, ще открием, че той е почти идентичен, като при бъзака е значително по-концентриран. Затова, ако искаме да си приготвим домашен имуномодулатор за зимата, трябва да изберем тревистия бъз. Лечебната съставка на бъзака не е в богатия витаминен и микроелементен състав, какъвто се среща при почти всички плодове.

Той е съсредоточен предимно в специфичните за него багрилни вещества – антоцианини, на които се дължи интензивният тъмен цвят. Трябва да припомним обаче основната аксиома, валидна за лечебните вещества, а именно, че тяхната доза прави отровата. Две групи вещества, означени с емпиричните наименования – самбуцин и самбунигрин в бъзака, са силно токсични. Химически те са комплекс от цианид-индуцирани гликозиди и при поглъщане на по-голямо количество в нашия организъм могат да отделят свободен цианид, с всички симптоми на цианово отравяне (подобно на популярния цианкалий).

Всъщност, всички части на растението в сурово състояние са отровни и единствено в плодовете, но само в етапа на тяхната пълна зрялост пред оронване, концентрацията рязко пада. Природата е предвидила прост и универсален механизъм за защита от отровни растения – вкусът е непоносимо горчив и изгарящ. В презрелите плодчета този горчив вкус изчезва, те стават сладникави, с леко натрапчиво неприятен послевкус, който остава в устната ни кухина, и който лимитира спонтанно колко ни е позволено да изядем – не повече от малка шепичка (10-15 зрънца).

Какви са лечебните свойства на бъзака и бъза?

Много са публикациите, изтъкващи лечебните качества на бъза и бъзака. Относно механизма на действие, едно съвременно изследване на института по хранене в Карлсруе (Германия) разкрива, че антоцианините подобряват имунната функция чрез стимулиране производството на цитокини. Те представляват белтъчни молекули, медиатори (посредници) на имунния отговор. Тъй като имунната система е ангажирана на практика при всички физиологични или патологични процеси в нашето тяло, бъзакът може да се използва универсално при изключително широк диапазон от здравословни проблеми, както и профилактично. Смята се за доказана противовирусната му активност – предимно при грип и херпес, противогъбичния и противооточен ефект. Ползва се и външно – при лечение на рани. Едно ново изследване на университета в Грац (Австрия) показва, че екстрактът от бъз намалява оксидирането на липопротеините с ниска плътност (LDL), като по този начин предпазва тази фракция да се превърне в т.нар. лош холестерол. С това той може да участва в подобряването на нашето съдово здраве, от което зависят всички органи и системи.

Как да си приготвим бъзака, запазвайки максимално лечебните му свойства?

Най-простият, евтин и запазващ лечебните качества начин за домашно приготвяне на продукти от бъзак е като изсушим много добре узрелите и спонтанно ронещи се плодчета на бъзака. Това можем да направим и в домашна фурна на около 40 градуса с вентилатор. Съхраняват се после в хартиен (не найлонов!) плик на проветриво сухо място.

Ето и други рецепти за бъзак:

Нужни са ви: 1 кг свежи, добре узрели плодове или 300 г сушени, 1 кг захар и 1 л вода. Смесват се заедно или се реди един пласт плод и един пласт захар. След 10-14 дни сместа е готова. В други варианти сместа може да се прецежда и се ползва само сиропът. Дозата е 1 ч.л. на гладно.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft