Д-р Емилова:Кои подправки смекчават вредата от по-обилното хапване и пийване?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Д-р Емилова:Кои подправки смекчават вредата от по-обилното хапване и пийване?
5416
Снимков материал: pixabay.com
Д-р Емилова:Кои подправки смекчават вредата от по-обилното хапване и пийване?

И най-специалната, скъпа и екзотична подправка няма да ни спаси от преяждане и препиване. Истината е в мярката и в насладата от вкусната трапеза, а не в прекаляването.

В българските празнични традиции откриваме много ритуали и обредност, а не разточителни пиршества.

Очите и душата се пълнят с красотата и хармонията на чистата родна трапеза и виното от добро грозде. В наше време бихме могли да си доставим тази радост, като изберем внимателно продуктите, с които ще сготвим на любимите си хора.

 

Подправките, които мога да препоръчам, винаги трябва да са доставени от сигурен източник, а мащерка, мента, босилек и др. може да си отгледаме в саксии. Така ще имаме пресни стръкове, които са за предпочитане пред изсушените. Полезните за здравето съставки в пресните подправки са в много по-голямо количество. Отличен избор за добавяне към ястията са и покълналите семена, както и пониците. Витаминната бомба в тях гарантирано ще ни държи бодри, дори когато сме похапнали по-обилно.

 

Според моите наблюдения към храната в празничните дни може да се сложат подправки, условно разделени в две групи.

В първата попадат тези, които упражняват по-леко или по-силно дразнещо действие върху лигавицата на храносмилателния тракт. Това усилва перисталтиката и помага храната да премине по-бързо през него. Такъв ефект имат лютите чушки, черният пипер, хрянът, джиндифилът, чесънът, лукът.

Действието на другата група е успокояващо спазмите , премахващо газовете и предпазващо стомашната лигавица. Тук се отнасят най-различни подправки, като всяка има специфичното си действие - анасон, копър, кимион, риган, мента, чубрица, мащерка, канела, куркума. Важно е да се знае, че куркумата предизвиква обилно отделяне на стомашен сок и това я прави незаменима при прием на по-голямо количество храна. Приема се, че при редовна употреба способства за по-бързо изгаряне на мазнините. С количеството не бива да се прекалява /до половин чаена лъжичка на ден/, а при бременните и малките деца тя се изключва напълно. Не подминаваме популярния шафран, но заради силното му действие и високата цена, той присъства само като щипка в ястието.

Съветът ми е към празничните блюда да не се прибавят много на брой подправки. Не винаги комбинацията между тях гарантира по-добър вкус. За да не сме отекли, натежали и сърдити на света след по-тежки обеди и вечери, е важно да не пресоляваме храната. Салатите изобщо не бива да имат сол, а да се подправят само с лимон и зехтин. Количеството на пресните салати трябва да е поне два пъти по-голямо от това на ястията.

За да не ни загорчат десертите, можем да ги приготвим със стевия вместо със захар и да им прибавим канела, карамфил, зрънца от нар, смлени ядки.

Често се майтапя с пациентите, че след „банкет, моабет, коктейл, парти“ е добре да останат ден-два-три на плодове, чай и мед. Броят на дните всеки може да определи сам според степента на прекаляването. Важно е първо да го признае пред себе си и да не го допуска редовно. Празникът е в радостното оживление и споделената любов с близките ни хора около трапезата. За това меню няма подправки, консумира се неограничено и никога не вреди!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft