Ябълковият оцет е чудодейно здравословно средство, използвано от древността. Още римските легионери по време на походи са приемали разреден оцет за утоляване на жаждата под палещите лъчи в завоюваните територии и като профилактика на заразни болести.
Клеопатра пък след всяко пиршество е изпивала чаша с разреден наполовина с вода ябълков оцет, а след вана е мажела кожата си с със смес от ябълков оцет и зехтин.
Всички полезни съставки на ябълките преминават и в оцета.
В последните години все по-често се използва ябълковият оцет за отслабване - чаена чаша вода (преварена и охладена) с 2 ч. л. ябълков оцет, 3 пъти дневно 30 мин преди храна.
Ефектът зависи от това какво ядем, в какви количества и дали сме активни физически. Ябълковият оцет подобрява метаболизма и помага за изгарянето на мазнините, намалява желанието да се яде сладко и така поддържа нивото на кръвната захар в норма (но диабетиците в никакъв случай не трябва да разчитат само на оцета и да спират предписаното им лечение!).
Според проучвания ябълковият оцет регулира нивата на холестерол в кръвта . Ако 8 седмици приемате ябълков оцет, ще имате по-високи нива на HDL (добрия холестерол) и по-ниски на LDL (лошия). Подправката унищожава гнилостните бактерии в червата , повишава съпротивителните сили на организма, благоприятства дейността на бъбреците и черния дроб . Той е изпитано средство при артрит , артрози и подагра .
Разреден с вода, може да се прилага и локално в процедури за сваляне на температурата, при слънчеви изгаряния, за намаляване на болката и дезинфекция след ухапване от насекоми. След обтриване пък здравата кожа става копринена, жизнена, с изненадващо равен тен.
Как да се снабдим с този чуден лек? Най-сигурно е, ако сами си го приготвим. Ако го купуваме, внимателно трябва да четем етикета и да изберем този, който няма никакви Е-та.