Учените от близо година търсят връзка между коронавируса, неговите симптоми и кръвната група на човек. Смята се, че има кръвни групи, които са повече и такива, които са по-малко уязвими за китайския вирус.
Малишева припомни, че съществуват четири кръвни групи, които се различават помежду си по наличието на специални протеини-аглутиногени, отговорни за аглутинацията на кръвните клетки. Самите протеини са разделени на две групи: "А" и "В".
Тв водещата обясни, че самата болест COVID-19 допринася за сгъстяването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци, така че наличието на допълнителни "помощници" под формата на протеини "А" и "В" може да влоши състоянието на пациента състояние.
Във връзка с проучване, в което са участвали 200 хиляди души, Малишева заяви, че учените са идентифицирали кръвна група, която на практика е имунизирана срещу коронавирус - първата (нулева) , в която няма аглутиногенови протеини.
По този начин лекарят класифицира всички останали групи като рискови фактори за COVID-19.
Малишева също така подчерта, че хората с първа кръвна група не могат да бъдат 100% защитени от инфекция, тъй като други съпътстващи фактори, включително затлъстяване, диабет и т.н., също оказват сериозно влияние върху болестта.