Враг номер 1 за здравето ни е най-често слаганият на трапезата ни продукт – пшеницата. Това се твърди от все повече учени, предупреди д-р Мария Папазова в предаването " На кафе " по Нова ТВ.
„Съвременната пшеница няма нищо общо с пшеницата, която са консумирали нашите предци.
Основният проблем е, че при хибридизация протеинът на пшениците – глутенът, претърпява значителна структурна промяна, което е причина за много от странните здравословни феномени, констатирани у консуматорите.
„Веднага получавам болки по всички стави на ръцете, след като хапна тестено изделие”, обясни д-р Папазова и сподели, че на 37 години е получила пшеничен артрит.
„От името на науката твърдя абсолютно убедено, че лъжата, че мазнините са вредни и призивът за тяхното ограничаване за сметка на увеличаване на приема на пълнозърнестите храни, които са много полезни въглехидрати, е картинката на 62,3% затлъстяло човечество на Земята”, категорична бе д-р Папазова.
Спасение обаче има. От просото, елдата, киноата, нахутът, амарантът и картофите може да бъде направено брашно, от което да бъдат изготвени домашни тестени изделия. В тях няма никакви генетични извращения, както и в чията. По тази причина нашият ген ги приема като еволюирала с нас храна и не предизвикват увреда.
„Традиционните за българина леща, боб, грах също са прекрасни храни”, уточни д-р Папазова.