Д-р Сергей Иванов каза в какво да накиснем купешките плодове и зеленчуци, за да ги "обезвредим" от нитрати и микроорганизми:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Д-р Сергей Иванов каза в какво да накиснем купешките плодове и зеленчуци, за да ги "обезвредим" от нитрати и микроорганизми:
5256
Източник: plovdiv24.bg
Снимков материал: pixabay.com
Д-р Сергей Иванов каза в какво да накиснем купешките плодове и зеленчуци, за да ги "обезвредим" от нитрати и микроорганизми:

Много от нас с притеснение посягат към плодовете и зеленчуците от магазина, вярвайки, че те едва ли не са пълни с нитрати и могат да ни отровят. Положението обаче далеч не е толкова трагично, твърди молекулярният биолог д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".

В предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ той обясни, че спокойно може да се консумират всички плодове и зеленчуци, които се предлагат по магазините.  

Основният проблем, според него, не са нитратите - това е мит, който идва още от социализма, а микробиологичните замърсявания.

"Винаги зеленчуците са се торели с оборска тор, напоследък покрай биологичното земеделие това стана много модерно, но това отвори и нови рискове пред потребителите.

Но това не е причина за отказ от зеленчуците,“ поясни той.

Сергей Иванов посъветва зеленчуците да бъдат добре измити преди консумация, тъй като доброто измиване маха всичко, което е на повърхността. По този начин намаляваме всякакви замърсявания. Намаляват и количеството бактерии, които са по зеленчуците.

"И най-накрая и накисването с оцет намалява с близо още 90% количеството на бактериите. Така че измиването и накисването с оцет е най-достъпната и най-евтината процедура за измиване и обработка на листни зеленчуци“, обясни специалистът.

Той определи биопроизводството като "религиозен въпрос“ и обясни, че проблемът не е в начина на биопроизводство, а технологията, по която се прави и обясни, че правилният начин е първо оборската тор да се компостира и след това да се използва. "Реалните проверки би трябвало да се правят от Агенцията по безопасност на храните, които осъществяват  контрол по цялата верига – от производителя до търговеца. Но често пъти не се правят задълбочени проверки поради липса на възможности, липса на политическа воля, нежелание да се конфронтират с търговци или производители,“ смята д-р Сергей Иванов.

Относно наличието на препарати в месото и местните продукти той е на мнение, че е трудно да се каже доколко е сериозен проблемът поради същата причина – проблемът с контролните институции. "Резултатите не са много ясни и често са "секретни“. Кога за последен път сте чули Агенцията по храните да направи публичен отчет?“, попита той и добави, че можем само да гадаем за сериозността на тези проблеми.

"Ние нищо не можем да направим за съжаление. Тук е ролята на съвестните фермери, на контролните органи да тестват постоянно месото, местните и млечните продукти,“ категоричен е д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft