Д-р Дино Тарабар предупреждава, че добрите бактерии в червата трябва да се хранят, започвайки от закуската и през целия ден, защото те са отговорни за нашия имунитет .
Чести изпражнения, кръв в изпражненията, коремна болка, треска или анемия са основните симптоми, поради които пациентите с възпалително заболяване на червата се обръщат към лекар.
При някои чревни заболявания обаче пациентите могат да се оплакват от нежелана загуба на тегло, кожни изменения, неразположение, като всички тези проблеми всъщност могат да имат храносмилателен характер, обясни д-р Дино Тарабар.
„Освен генетичните предразположения, най-голямата причина за чревни проблеми е неправилното хранене“, казва д-р Тарабар. Не само, че ядем твърде много, но и ядем много грешни храни – вместо плодове, зеленчуци, варено месо и храни, богати на фибри, хората ядат мазни, пържени, сладко, промишлено преработени храни.
Нашите стомаси и черва са пазители на нашия имунитет“, каза гастроентерологът. „Имаме 1014 бактерии в червата си и десет пъти по-малко клетки. Имаме един килограм бактерии в червата и всяка от тях прави нещо за нас – някои са добри, други са лоши – те също влияят на алергии, хронични заболявания и дори сериозни зарази като настинки.
Всички проблеми възникват поради повишената пропускливост на чревната бариера и грам-положителните бактерии преминават в кръвта, към белите дробове. Важно е постоянно да поддържаме здрава чревна флора, защото тя е от решаващо значение за нашия имунитет – за да ни повлияят положително тези бактерии, трябва да ги храните с подходящи храни.
Така че започнете деня с полента (качамак), каша, трици, овесени ядки, царевичен хляб. Нашето тяло не може да усвои някои от техните съставки, но тези бактерии могат. Когато се хранят по подходящ начин, те се борят с лошите бактерии.
Сутрин трябва да ядете храни, богати на фибри и да пиете много течности. Не забравяйте да ядете супа, салата, варено месо и никога пържено за обяд. Не бива да прекалявате с количеството или мазнините на храната.
„Яжте вечер белтъчини, това, което е останало от обяда и салата, а не въглехидрати – никога картофи, паста или пица“, съветва д-р Тарабар.