Пчелният прашец има уникални качества , които го правят незаменим в различни области на медицината, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Той съдържа около 96 различни вида хранителни вещества.
Благодарение на своите хранителни, градивни и противоанемични свойства, пчелният прашец е полезен при лечение на заболявания придружени с анемия, лечение на сърдечно-съдовите заболявания , при профилактика и лечение на атеросклероза , при чернодробни заболявания , както и за тонизиране и общо стимулиране на организма. Добър ефект има и при липса на апетит у децата , забавен растеж и забавено никнене на зъбите. Съдържанието на лецитин в пчелния прашец го прави изключително полезен при нормализиране на мастната обмяна и съответно нормализиране на теглото . Пчелният прашец оказва положително влияние и върху потентността.
Въпреки, че пчелният прашец е много полезен и употребата му не води до странични реакции (с изключение на алергиите към него и при тежки увреждания на бъбречния паренхим), то трябва да се има предвид, че съставът му не е балансиран по отношение на потребностите на човешкия организъм. Затова е препоръчително да не се приема в дози по-големи от 5 до 15 грама при децата и от 50 до 100 гр. при възрастните.