Мойте Рецепти
Горещо ви препоръчваме да приготвите тази баклава за празника, тъй като не е никак трудна, няма да ви отнеме много време, а вкусът й е прекрасен - със сигурност няма да се заситите с едно парче, а ще искате още и още. Ароматът на орехи, канела, кокос, сусам, шоколад и масло е упояваща и ще погъделичка небцето ви приятно.
1. Първо сложете маслото в тиган на умерен огън да се разтопи.
2. Смелете орехите по-едро, а шоколада настържете на дребната страна на рендето.
3. В купа смесете смлените ядки, настъргания шоколад, кокоса, сусама и канелата, и разбъркайте добре.
4. Получената плънка разделете на 4 равни части.
5. Готовите кори разделете на купчини по 6 - от 2-те опаковки трябва да излязат 24 кори (по 12 в опаковка).
6. Сложете на плота една кора, поръсете я с малко масло, след което навсякъде върху кората поставете по малко от плънката (първо разделете плънката на 4 части, след това - всяка част на 6 части, за да стигнат за всички кори). Над плънката сложете още една кора, накапете я също с масло и отново поръсете от плънката. Повторете процедурата с останалите 4 кори.
7. Така оформените кори завийте на стегнато руло, след което внимателно с нож го нарежете на кръгове с дебелина 1,5 см. Кръговете внимателно подредете в тава за печене, предварително намазана с масло.
8. Процедурата се повтаря и с останалите 3 части от по 6 кори.
9. Включете фурната на 170 градуса, когато навиете и последното руло. След като сложите всички охлювчета (кръгчета) в тавата, наръсете цялата баклава с останалото масло.
10. Поставете баклавата във фурната и я печете, докато получи златисто-кафяв цвят от двете страни.
11. В същото време поставете захарта и водата в тенджера на огъня. Добавете няколко капки лимон (по желание) и след като започне да ври, оставете на котлона 5 минути.
12. Залейте баклавата още докато е гореща с горещия сироп и оставете да се охлади.
13. След като баклавата изстине, обърнете внимателно всяко парченце на другата страна и оставете да престои още 20 минути в сиропа. След това може да поднесете. Добър апетит!
ЗАБЕЛЕЖКА:
1. Покрийте корите, които не използвате в момента, с влажна кърпа, за да не съхнат.
2. Мерителната чаша е от 250 мл.