Въпреки, че е тържествена, питата може да направите и просто така, без повод. Със сигурност близките ви ще й се зарадват!
1. Поставете брашното в дълбок съд, след което в средата му добавете яйцето и един белтък (жълтъка оставете за намазване отгоре), олиото, солта, захарта, натрошената мая и млякото. Омесете средно меко тесто. Оставете тестото да почине 30 минути.
2. Когато втаса тестото, премесете го и го разделете на три части, така че едната част да бъде по-малка от другите две. По-малката част разделете на още две и ги разточете. Върху едната разточена коричка натрошете една трета от приготвения маргарин, покрийте с другата коричка и отново ги омесете. Оформете на топка и я поставете в средата на тава с диаметър 28 см, предварително намазана с масло.
Останалия маргарин разтопете на умерен огън.
3. Втората част от тестото също се разточва и кората се намазва с разтопения маргарин. След това се разрязва наполовина, след което - на ивици (като на снимката). Ивиците се навиват на руло и се нареждат в тавата - едно направо, едно напречно.
4. Третата част от тестото отново се разточва и намазва с разтопен маргарин, след което се изрязва излишното тесто, така че да получите правоъгълник. Нарежете го също на ленти. Навийте ги на рула и ги подредете в свободното пространство изправени като розички. От останалото тесто направете малки топки и ги разпределете между розичките.
5. Цялата пита се намазва с разтопен маргарин и жълтък, поръсва се със сусам и се оставя да втаса за 30 минути. Пече се на 200 градуса около 30 минути.