Това е известна гозба за сочни кюфтета в доматен сос , която обаче напоследък сме позабравили (напълно незаслужено). Затова решихме да ви я припомним и сме сигурни, че лигите ви ще потекат, докато вдишвате аромата от фурната! Ето продуктите за Таман-кюфте - най-сочното и вкусно! Името идва от турската дума за "таман", т.е.
Таман-кюфте
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 1 кг лук
- 2 картофа
- 1 скилидка чесън
- 1 чаена лъжичка червен пипер на прах
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 2 дафинови листа
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко зехтин или олио. Добавете дафиновия лист, доматеното пюре и червения пипер. Задушете докато лукът омекне и се разпадне. Към каймата добавете нарязания на ситно чесън и сварените картофи, намачкани на пюре.
От сместа се оформят кюфтенца и се пържат до златиста коричка. Изпържените кюфтета се нареждат в тава или глинен съд и се заливат с лучено-доматения сос. По желание може да добавите още лют сос. Печете ги за един час в загрята на 180 градуса фурна, под капак или фолио, като преди края махнете капака, за да се запече отгоре.
Поръсете готовите кюфтенца с наситнен магданоз (копър, босилек или друга прясна подправка), а по желание може и да ги поръсите с малко кашкавал преди края на печенето, за да хванат вкусна коричка.
Да ви е сладко!