Повишава имунитета и разрежда слузта, за да може по-лесно да се изкашля и изхвърли – тази рецепта от билкар е помогнала на много хора в сезона на грипа и настинките.
По време на чести настинки и грип рецепти за природни средства, които могат да подсилят имунната система и защитата срещу болести, са особено полезни.
Една такава ефективна, но много проста рецепта идва при нас от билкаря Мартин.
Лук в мед – природен антибиотик
„Това лекарство е идеално за повишаване на имунитета, чудесно е за ядене през цялата зима.“ „Познавам много хора, които са го използвали и не са боледували през зимата“, казва билкарят.
Снимка: Pinterest
„Лекарството прочиства белите дробове, като разрежда гъстата слуз и помага за по-лесното й изхвърляне.
„Освен всичко друго засилва имунитета и защитата на организма срещу различни вирусни и бактериални инфекции“, казва Мартин и обяснява как се приготвя:
Снимка: Pinterest
„Лекарството се приготвя много просто: вземете лук (за предпочитане червен, но обикновен, например жълт, също става), нарежете го на кръгчета или полумесеци и го сложете в буркан.“
Залейте лука с мед, за да го покриете напълно, след което затворете буркана и го оставете в хладилника за 24 часа. През това време лечебният сок от лука ще се съедини с меда.
Снимка: Pinterest
След това разбъркайте преди употреба и използвайте една супена лъжица, 3-4 пъти на ден, половин час преди хранене (не пийте течности веднага след приема на лекарството).
Ако се е случило нещо в белите дробове, като бронхит, настинка, грип или други подобни, можете да смесите настъргани моркови с лука и лекарството да се приготви по същия начин.
Снимка: Pinterest
Това лекарство може да се използва през цялата зима.
Сместа се съхранява в буркан в хладилник и не е необходимо да се прецежда. „Използва се само сиропът“, съветва билкарят читателите.
Освен лук, в сместа може да се добави и наситнен чесън, като се получава още по-силен природен антибиотик, който наричат „домашно чудо“.
Снимка: Pinterest
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 1 глава червен лук (среден размер),
- 2 по-големи скилидки чесън или 3-4 по-малки,
- 5 лимона (за предпочитане био) и
- 5 супени лъжици био мед (за предпочитане от проверен пчелар, медът да е качествен).
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът се нарязва на ивици, добавя се наситнен чесън, изцедения лимонов сок и всичко се залива с мед. Разбъркайте добре, след което покрийте купата със стреч фолио и оставете в хладилника до следващия ден.
Снимка: Pinterest
След като сместа престои 24 часа, тя може да се прецеди през ситна цедка или за предпочитане през дебел тензух, за да се изцедят допълнително всички останали сокове.
Съхранявайте получения сироп в стъклена бутилка и я дръжте добре затворена в хладилник.
УПОТРЕБА:
Приемайте по една супена лъжица три пъти на ден, половин час преди хранене.