Когато го опитах за първи път при моята приятелка Сашка, беше сервирано за предястие и наистина не знаех какво ям. Приличаше ми на паниран кашкавал, но вкусът беше различен и малко по-сладък.
Тогава тя ми каза рецептата, към която аз добавих пармезан (а вие може да сложите кашкавал или друго твърдо сирене).
Вкъщи се карат кой по-бързо да вземе парче, докато са още горещи, да ги духне или да ги охлади в сос от кисело мляко, горчица и магданоз. Ето продуктите за моя Фалшив паниран кашкавал :
Фалшив паниран кашкавал
Продукти:
- 100 г инстантна полента (качамак на прах)
- 20 г настърган пармезан
- 1 голямо яйце
- брашно, галета
За соса:
- 3-4 супени лъжици заквасена сметана
- 1-2 супени лъжици горчица
- 1-2 супени лъжици наситнен магданоз
- малко сол
Приготвяне:
Сварете полентата във вода, след което я гответе на слаб огън за няколко минути. Подправете със сол и черен пипер. Свалете тигана от котлона и добавете настърган пармезан.
Снимка: YouTube
Изсипете полентата в плитък съд с дебелина 1 см и я оставете да се охлади и втвърди.
Снимка: YouTube
След това, когато изстине, нарежете полентата на кубчета, оваляйте ги в брашно, след това ги потопете в разбито яйце, за да се намажат от двете страни, а накрая ги оваляйте от двете страни в галета.
Потопете ги в сгорещено олио. Подредете готовите парчета полента върху кухненска салфетка, за да попие излишната мазнина, след което ги поднесете като предястие със сос.
Снимка: YouTube
За соса: Заквасената сметана се смесва с горчица и наситнен магданоз. Посолете и разбъркайте добре.
Снимка: YouTube
Към фалшивия паниран кашкавал вместо сос може да поднесете гарнитура от задушени зеленчуци.
Снимка: YouTube
По желание може да добавите и сусам в панировката - още по-вкусно е!
Снимка: YouTube